【讲座通知】 Satellite data and Chinese population distribution

2019-12-25 15:25:06 作者: 所属分类:能源经济与环境管理学术论坛 阅读: 评论:0

能源环境经济与管理学术名家讲坛——Satellite data and Chinese population distribution

演讲题目:Satellite data and Chinese population distribution

演讲嘉宾:陈建东 教授

演讲时间:20191227日(周五)下午16:00-18:00

演讲地点:J2-203

主持人:林伯强教授

讲座摘要:

Remote sensing satellite data were employed in this paper to fit the population distribution 2012 and 2013 in China from a relatively objective perspective. Processed Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) nighttime light data, net primary productivity of vegetation (NPP), and average slope data were used to match the population distribution from the three dimensions of economic growth, ecological environment, and topographic factors, respectively. The fitting effect was significantly improved compared with other studies. In addition, the relationship between NPP and population density was investigated.

个人简介:

陈建东,西南财经大学公共管理学院,能源经济与环境政策研究所,教授,博士生导师。研究领域包括能源环境、收入差距和贫困以及金融监管等。目前任西南财经大学收入分配与反贫困研究中心主任,国务院教育督导委员会办公室博士论文评审专家,教育部学位与研究生教育发展中心博士论文评审专家。入选教育部“新世纪优秀人才支持计划”,四川省有突出贡献的优秀专家,四川省“千人计划”,四川省学术和技术带头人等。2009年以来在Journal of Business Ethics《中国工业经济》等SSCISCICSSCI期刊发表高水平学术论文近90篇,有多篇论文被ESI列为高被引或热点论文。